BOXIT viser vejen


Når man lever uden gluten (eller har andre fødevarebehov), kan arbejdsdagen hurtigt blive en lille forhindringsbane: Hvad er der til frokost? Hvem har snakket med leverandøren? Er der nu tænkt over krydskontaminering – eller står min salat ved siden af croutonerne igen?
Derfor bliver vi ekstra glade, når virksomheder gør det nemt at være med. BOXIT er et godt eksempel på, hvordan man kan organisere både hverdagsmad og personalearrangementer, så alle føler sig inkluderet – uden at det bliver tungt eller dyrt.

Hverdagsfrokost uden mavekneb (og uden ekstra besvær)

Hos BOXIT er nøglen tydelig kommunikation og faste rutiner:

  • Standardfelt til allergier ved bestilling
    Når frokost leveres udefra, er der altid et felt/kommentar på bestillingen: “Glutenfrit – ingen hvede, rug, byg. Pak særskilt.” Det lyder banalt, men det er guld værd. Leverandøren får beskeden hver gang – ikke kun “når nogen husker det”.
  • Navngivne bokse og separat håndtering
    Glutenfri portioner ankommer i tydeligt mærkede bokse og placeres for sig selv. Det minimerer, at kollegaer “lige smager”, eller at skeer vandrer mellem retterne.
  • Krydskontaminering – de små vaner
    Fællesbestik er et no-go. Enten er der særskilt servering til de glutenfri retter, eller også er de portionspakket. Ingen smarte bruschettaer, der “tilfældigvis” ruller ind over skærebrættet med hvedestøv.
  • Menuer der ikke føles som kompromis
    I stedet for “glutenfri = tør salat” vælger man retter, hvor gluten slet ikke er en del af opskriften: bowls med ris/quinoa, hot pots, bagte grøntsager, fisk/kylling med citrus/urter, suppe med toppings (glutenfri croutoner – eller knas af ristede kikærter). Resultatet? Maden føles fælles, ikke “specialkost”.
  • Plan B i skabet
    Lageret rummer et par sikre basisvarer (fx glutenfri knækbrød, wraps eller risnudler), hvis leverandøren en sjælden gang glipper. Det koster næsten ingenting – og redder dagen.

Personalearrangementer hvor alle kan være med

Sommeren byder på grill, vinteren på julefrokost, og indimellem er der fredagskage. BOXIT’s tilgang:

  • “Glutenfri først”-tænkning ved planlægning
    Når menuen sammensættes, kigger man først på, hvad der naturligt kan være glutenfrit for alle: grillede grøntsager, kød/fisk uden marinade med hvede, majs-/risbaserede tilbehør, kartofler, salater, ostebord med glutenfri kiks. Så er basen allerede inkluderende, og kun få elementer kræver særhåndtering.
  • Brød og kage? Løs det smart
    Der bestilles separate glutenfri brød/kager fra leverandører, der kan dokumentere håndteringen. Det står fremme for sig, så det ikke “drysser” fra hvedebrødet over i GF-kagen.
    Protip: Skær glutenfri kage før hvedekagen – og med en ren kniv.
  • Signage i øjenhøjde
    Små, tydelige skilte: “Glutenfri – til denne ret bruges egen ske.” Det aflaster både arrangøren og kollegerne, som gerne vil gøre det rigtigt.
  • Drikkevarer uden bøvl
    Vælg en basispakke, hvor der altid er sikre klassikere: vand med frugt/urter, lemonader, mixers, alkoholfrie alternativer – og selvfølgelig øl, hvor der også findes glutenfrie varianter. Så skal ingen stå og google etiketter midt i festen.

Den gode dialog – sådan undgår man misforståelser

BOXIT gør noget simpelt, som virker: De spørger aktivt. Ikke “er der nogen allergier?”, men “hvem skal have glutenfrit/andet – og hvordan vil I have det pakket?”. Det flytter ansvaret væk fra den enkelte medarbejder, som ellers ofte ender med at være “politimand”, og gør det til en del af en standardprocedure.

Et par brugbare skabeloner, du kan kopiere direkte ind i jeres bestillingsmail/Slack:

“Vi har X glutenfri portion(er). Ingen hvede/rug/byg, pak venligst særskilt og mærk tydeligt ‘GLUTENFRI’. Undgå soja-marinader med hvede. Tak!”

“Til buffet: Sæt de glutenfri elementer for sig med eget bestik. Skriv lille skilt: ‘GF – brug denne ske’. På forhånd tak!”

Tjekliste til leverandøren (den korte og effektive)

  1. Kan I levere helt glutenfrit (uden hvede, rug, byg) – også i marinader, saucer og soya?
  2. Kan de glutenfri portioner pakkes og mærkes særskilt?
  3. Hvordan sikrer I mod krydskontaminering i køkkenet og ved pakning?
  4. Kan I levere etiketter/allergenliste på alt i buffeten?
  5. Har I glutenfrit brød/kage som tilvalg?

Hvis der tøves ved bare ét af punkterne, er det ikke et farvel – men et tegn på, at I skal være ekstra tydelige på “sådan her vil vi have det”.

Menuforslag der spiller for alle

  • Byg-selv bowl: ris/quinoa, krydret kylling eller tofu, citron-tahin, ovnbagte grøntsager, syltet rødløg, ristede kikærter.
  • Suppe + toppings: tomat/basilikum eller asiatisk kyllingesuppe – server med skåle af urter, lime, GF-crunch.
  • Grill aften: fisk i citron/urter, majs, kartoffelsalat uden pasta, tomatsalat, GF-fladbrød/wraps.
  • Tapas: ost, charcuteri (tjek krydderblandinger), oliven, artiskok, hummus, GF-kiks og grøntsagsstænger.
  • Sød afslutning: brownie på mandelmel eller marengs med bær og flødeskum (pavlova).

Hvorfor det virker

Det handler ikke om at lave “to køkkener”. Det handler om design: Vælg retter der naturligt kan spises af flest mulige, og suppler med få målrettede elementer. BOXIT’s erfaring er, at når logistikken er tænkt ind fra start, koster det ikke mere tid – tværtimod sparer det spørgsmål, fejl og akavede situationer.

Til dig der arbejder glutenfrit: Sådan gør du det let for kollegerne

  • Vær proaktiv og konkret: “Jeg skal bruge glutenfrit uden kryds, tak – gerne i egen boks.”
  • Hjælp med forslag: Send 2-3 leverandører/retter, I ved fungerer.
  • Sig tak: En lille high-five i chatten, når noget er lykkes, styrker lysten til at gøre det igen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *